ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Fördelar med LED-lampor jämfört med halogenlampor
LED-lampor - En hel del ljus om LED-lampor


Skillnad mellan LED-lampor och halogenlampor

Skillnad mellan LED-lampor och halogenlampor

Det finns många skillnader mellan LED-lampor och halogenlampor och LED-lampor har många fördelar. De tidigare så vanliga i taket infällda halogenlamporna i form av spotlights ersätts allt med av LED-lampor.Fördelar med LED-lampa jämfört med halogenlampa

Skillnad mellan LED-lampor och halogenlampor

Trots att halogenlampan ansågs vara en effektiv lampa så är LED-lamporna bättre på alla punkter såsom:

  • LED-lampan förbrukar omkring 70 % mindre energi jämfört med halogenlampan
  • LED-lampan håller cirka 10 gånger bättre än en halogenlampa
  • LED-lampan är mycket kallare än halogenlampor.
  • LED-lampor kan drivas av mycket låga spänningar vilket för att de kan användas i fuktiga miljöer
  • LED-lampan är mycket billigare än halogenlamporna och kostar bara 15% jämfört med halogenlampor om inköpspris och energipriset räknas in


LED-lampor i bilar

Skillnad mellan LED-lampor och halogenlampor

LED-lampor har funnits i bilarna sedan början på 2000-talet. Efter en tid började LED-lamporna även komma på utsidan av bilarna i form av bromsljus, skyltbelysning och blinkers.

När LED-lamporna hade fått upp effekten tillräckligt mycket kunde de även ersätta halogenlamporna som halvljus och även helljuset ersättas med LED-lampor. Först kom den vanliga H7-lampan och sedan följde andra halogenlampor på bilen efter. OM några år kommer alla bilens lampor vara LED och de enda stället där man kommer få tag på halogenlampor som t.ex. en H7-lampa är på bilskroten när man letar efter begagnade bildelar.

Fördelen med att byta till LED-lampor på en bil är att energiförbrukningen minskar vilket påverkar även bilens bensin- eller elförbrukning och därmed sträckan elbilen kan åka på en laddning.