LED-lampor och LED-belysning
 

 

 

LED-lampor ersättning halogen GU10, MR16

Det finns idag flertalet olika LED-lampor som kan ersätta energiförbrukande halogenlampor. LED med GU10 samt MR16 och MR11-standardsockel gör att du med ett enkelt lampbyte kan spara mycket pengar varje år. LED GU10 lampor drivs oftast med 230V och kan bytas rakt av mot en 230V GU10 halogenspotlight. Diametern på lampan är densamma, 50mm medan höjden kan variera något. LED-lampor GU10 har oftast höjden 60mm, medan halogenlampor bygger 50mm, men med en armatur som kan justera lamphöjd är detta inga problem.

LED-lampor med standardsockel MR16 och MR11 drivs oftast med 12V AC/DC. Att använda en elektronisk transformator avsedd för halogenlampor kan förkorta LED-lampans livslängd, men med en så kallad switchad transformator nås LED-lampans livslängd, över
25 000 timmar. Det innebär vid normalt användande, 4 timmar per dag, en livslängd om över 15 år. Det är ganska vanligt att idag se LED-lampor med livslängder över 50 000 timmar. Det stämmer för själva dioden vars livslängd uppgår till 50 000 timmar, men i LED-lampor finns även annan elektronik. Denna elektronik har mycket sällan livslängd som överstiger 25 000 timmar. Den livslängd du finner på våra hemsidor anger alltid livslängd för lampan som hel enhet inte som enskild del.

LED-lampa, MR16-sockel 3x1W ersätter 20-25W halogenlampa

Fördelar med LED-lampor GU10 och MR16LED-gu10 ersättning halogen

Halogenlampor blir oftast mycket värma och varje år orsakat flertalet hem- och villabränder. Vid installation av halogenlampor krävs att skyddsburk installeras över lampan. Detta för att skydda från nedfallande isolering samt kondens. Även om dessa skyddsåtgärder beaktats kan olyckan inträffa. Torrt trä kan börja brinna redan vid så låga temperaturer som 70°C. En halogenlampa når temperaturer över 200°C även efter användning mycket kort tid. Att installera en halogenlampa kräver därför mycket stor försiktighet.

En LED-lampa med gu10-sockel blir även efter långvarigt användande aldrig värmare än 60°C. Detta innebär att behov av skyddsburk saknas, vilket medför att LED-lampor ej behöver något större inbyggnadsdjup. Tidiga modeller av LED-lampor hade ett blåaktigt sken, detta är idag helt borta. De ledlampor som vi säljer har samtliga varmvitt sken, 3000-3500K vilket motsvarar halogenlampans ljus. Spridningsvinkeln på ljuset är 30° vilket ger mycket koncentrerat ljus och passar utmärkt som spotlights. Genom att installera flertalet GU10-lampor i ett tak fås mycket jämn ljusbild. En LED-lampa med effekten 3W ger ett ljus jämförbart med 25W halogenlampa. Vi har även en kraftfull variant med 3x2W (6W) denna LED-lampa ger ett ljus motsvarande 35W halogen.

Något som länge varit en nackdel med LED-belysning är att de ej varit dimbara. Dock har Ledbutik.se en helt ny modell GU10-LED, 3W under utvärdering. Denna lampa är dimbar med en helt vanlig dimmer som går att köpa i byggvaruhandel för ca 100 kr. Genom att installera dagens moderna LED-lampor bygger vi ett hållbarare samhälle. Tekniken med LED-lampor har nu kommit så pass långt att de på alvar kan konkurrera ut halogenlampor och vanliga glödlampor som bygger på mer än 100 år gammal teknik.

Besök gärna vår webshop där du bl.a. hittar moderna LED-lampor med GU10, MR16 samt MR11-sockel.

LED-GU10-sockel 230V för enkel ersättning av halogenlampor


 

 Copyright © Ledbutik.se